1. Strona główna
  2. Blog Dietalo.pl
  3. Zaburzenia odżywiania i posiłki.

Zaburzenia odżywiania i posiłki.

2025-01-06

W cywilizacji zachodniej wiele osób doświadcza zaburzeń odżywiania, zatem pomocna będzie edukacja żywieniowa....

Czemu powstają zaburzenia odżywiania?

Oczywiście powodów może być wiele, dlatego zanim cokolwiek doradzę, najpierw proszę o wypełnienie formularza żywieniowego. Problemy z prawidłowym odżywianiem mogą wynikać przykładowo:

- z powodu kiepskiej edukacji żywieniowej lub jej braku

- braku zrozumienia powiązania odżywiania ze zdrowiem i chorobami

- jak już pisałem, z powodu ogromu niespójnych ze sobą treści porozsiewanych po zakamarkach internetu 

- z lekceważenia samego odżywiania, niepoświęcania czasu na jego przygotowanie

Ile jest wart czas na dobry posiłek?

Chcę poruszyć ten ostatni punkt. Wiele osób tłumaczy się brakiem czasu na przygotowanie posiłku, ale jeśli odżywianie jest na marnym poziomie, to ryzyko chorób związanych z nadwagą i otyłością znacznie wzrasta wraz z ilością tkanki tłuszczowej, która jest aktywna hormonalnie. Czy po usłyszeniu diagnozy jakiejkolwiek choroby, człowiek będzie mógł powiedzieć "nie mam czasu na robienie lepszych posiłków"? Wtedy już nie ma wyboru i trzeba poświęcić czas na leczenie. W przypadku takiego odżywiania to nie jest kwestia czy, ale kiedy pojawią się symptomy, sygnały świadczące o przewlekłym stanie zapalnym.

W takim razie jak traktować jedzenie aby mogło nam służyć? Przede wszystkim jeśli gubisz się w gąszczu porad, to warto wybrać takiego specjalistę do którego ma się zaufanie. Jest to podstawa dla każdego rodzaju współpracy. Myślę, że najważniejszą kwestią w zmianie podejścia do jedzenia jest odpowiednie ułożenie współpracy po przeprowadzeniu podstawowego wywiadu. Każda osoba jest inna i będzie miała inne potrzeby

Produkty zły i dobry....

Kontynuując temat żywności będącej wrogiem człowieka, często można usłyszeć uogólnienia w stylu "ten produkty jest zły" albo "ten jest dobry". Prawda nie leży całkowicie po żadnej ze stron, bo nawet produkty lepszej jakości np. owoce są narażone na naturalne czynniki środowiskowe (miejsce produkcji, zanieczyszczenia w okolicy itd.) Nie oznacza to jednak, że nie ma zdrowszej żywności.

Każde spłycenie tak ważnego tematu do jednego zdania powoduje dużo szkód. Jakikolwiek produkt można łatwo wrzucić do jednego worka - "złych" produktów, nie zastanawiając się nad całością danego zagadnienia a tylko na fragmencie danej kwestii.

Zapraszamy na naszą stronę dietalo.pl


Inne wpisy

Może zainteresują Cię inne wpisy.