W obecnych czasach mamy ogromny wybór różnego rodzaju czekolad od białych, deserowych aż po gorzkie. Która z nich będzie najkorzystniejsza dla zdrowia?
Gdy idę do sklepu po czekoladę, nie mam wątpliwości, którą zakupię. Moim wyborem są czekolady powyżej 70% zawartości masy kakaowej. Uważam, że absolutne minimum to 60% zwłaszcza dla osób, które jeszcze nie zwykły do gorzkiego posmaku. Wiem, że smaki zmieniają się wraz z wiekiem i przyzwyczajeniami, dlatego osoba, która lubi słodkie wyroby i posmakuje 80-procentowej może kompletnie się zniechęcić do nich na długie lata. Pamiętajmy o tym, że ilość cukru w czekoladzie maleje wraz z większą zawartością masy kakaowej.
Jako, że temat czekolad jest mi bliski, to pozwoliłem sobie skategoryzować rodzaje czekolad nieco szerzej, aby pokazać różnice w smaku czekolady.
W związku z tym o czym pisałem wielu ludzi próbuje przekonywać do nagłej zmiany. Osoby lubiące gorzką do gorzkiej czekolady a osoby lubiące słodkie z niską zawartością kakao będą broniły swoich racji. Warto kierować się przede wszystkim korzyściami płynącymi z zawartości masy kakaowej, ale najważniejsze jest to aby znaleźć kompromis pomiędzy nimi a smakiem od którego zależy czy wrócimy do produktu, czy też nie.
Atutów jedzenia gorzkiej czekolady jest bardzo dużo, ale postanowiłem opisać kilka podstawowych korzyści.
Na koniec pamiętajcie, by nie przekraczać spożycia 4 kostek gorzkiej czekolady dziennie:)