1. Strona główna
  2. Blog Dietalo.pl
  3. Jaka czekolada daje prozdrowotne korzyści?

Jaka czekolada daje prozdrowotne korzyści?

2024-05-01

W obecnych czasach mamy ogromny wybór różnego rodzaju czekolad od białych, deserowych aż po gorzkie. Która z nich będzie najkorzystniejsza dla zdrowia?

Wybór czekolady

Gdy idę do sklepu po czekoladę, nie mam wątpliwości, którą zakupię. Moim wyborem są czekolady powyżej 70% zawartości masy kakaowej. Uważam, że absolutne minimum to 60% zwłaszcza dla osób, które jeszcze nie zwykły do gorzkiego posmaku. Wiem, że smaki zmieniają się wraz z wiekiem i przyzwyczajeniami, dlatego osoba, która lubi słodkie wyroby i posmakuje 80-procentowej może kompletnie się zniechęcić do nich na długie lata. Pamiętajmy o tym, że ilość cukru w czekoladzie maleje wraz z większą zawartością masy kakaowej.

Zawartość masy kakaowej

Jako, że temat czekolad jest mi bliski, to pozwoliłem sobie skategoryzować rodzaje czekolad nieco szerzej, aby pokazać różnice w smaku czekolady.

  1. Czekolada słodka - około 30% zawartości masy kakaowej
  2. Czekolada deserowa (półsłodka) - około 40-50% zawartości masy kakaowej
  3. Czekolada półgorzka - około 60 - 70% zawartości masy kakaowej
  4. Czekolada gorzka - od 70 - 85% zawartości masy kakaowej
  5. Czekolada bardzo gorzka - od 85-100% zawartości masy kakaowej

Skrajności

W związku z tym o czym pisałem wielu ludzi próbuje przekonywać do nagłej zmiany. Osoby lubiące gorzką do gorzkiej czekolady a osoby lubiące słodkie z niską zawartością kakao będą broniły swoich racji. Warto kierować się przede wszystkim korzyściami płynącymi z zawartości masy kakaowej, ale najważniejsze jest to aby znaleźć kompromis pomiędzy nimi a smakiem od którego zależy czy wrócimy do produktu, czy też nie.

Kilka prozdrowotnych korzyści gorzkiej czekolady

Atutów jedzenia gorzkiej czekolady jest bardzo dużo, ale postanowiłem opisać kilka podstawowych korzyści.

  1. Zmniejsza apetyt i daje uczucie sytości dzięki zawartości błonnika.
  2. Podnosi poziom greliny, hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości.
  3. Zawiera witaminy z grupy: A,B,E,K.
  4. Zawiera minerały takie jak: magnez, mangan, cynk, selen, potas i żelazo.
  5. Zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL i zmniejsza poziom złego czyli LDL.

Na koniec pamiętajcie, by nie przekraczać spożycia 4 kostek gorzkiej czekolady dziennie:)


Inne wpisy

Może zainteresują Cię inne wpisy.